Geef de mummie een ereplaats!
-
€ 11.250
Donateurs -
€ 3.750
Matchfunding - Anoniem Fonds
HET STREEFBEDRAG IS BEHAALD. GEWELDIG!
Wij willen u graag hartelijk bedanken voor uw gulle giften.
-------------------------------------------------------------------
Geef de mummie een ereplaats!
Wie aan het Oude Egypte denkt, denkt aan mummies. Het Allard Pierson heeft een prachtige mummie. Met de bijbehorende versierde binnen- en sobere buitenkist én het cartonnage beschikt het museum over een unieke set.
De mummie is vanwege de verbouwing en herinrichting helaas al geruime tijd niet op zaal te bezichtigen. Begin september 2020 is alles klaar en willen wij de mummie opnieuw laten zien op een prominente plek in het nieuwe Egyptekabinet. Maar dat kan niet zomaar!
Klimaatvitrine
Om de mummie, cartonnage en kist aan de bezoekers van nu én die van de toekomst te kunnen tonen is een klimaatvitrine noodzakelijk. De objecten vragen om een speciaal en stabiel klimaat. De mummie, cartonnage en kist zijn kwetsbaar en reageren op veranderingen in temperatuur en relatieve luchtvochtigheid. In een normaal museumklimaat komt het soms voor dat er binnen 24 uur flinke uitschieters naar boven of beneden gemeten worden. Dit is extra schadelijk voor deze kwetsbare objecten van linnen, gips en organisch materiaal. Met een klimaatvitrine kunnen we de temperatuur en luchtvochtigheid monitoren en binnen de gewenste waardes houden.
Unieke presentatie
Het komt niet vaak voor dat een mummie, de bijbehorende binnen- en buitenkist én het cartonnage worden tentoongesteld. Vaak zijn de objecten verspreid over verschillende musea of in depot. Dat maakt deze presentatie zo bijzonder. De mummie van het Allard Pierson is een publiekstrekker van formaat!
Daarom vragen wij uw hulp bij het aanschaffen van deze speciale klimaatvitrine. Met uw steun geven we onze mummie een ereplaats in het museum, zodat hij nog lange tijd te bewonderen is voor het publiek. Samen zorgen we ervoor dat ook de vele generaties na ons het Oude Egypte kunnen ontdekken in het Allard Pierson.
Geef de mummie een ereplaats in het Allard Pierson.
Doe een donatie!
Neem voor vragen over de crowdfunding of fondsenwerving contact op met:
Erika Happe
Hoofd Development Allard Pierson
e.happe@uva.nl
Voor algemene vragen, mail naar
relatiebeheer@allardpierson.nl
Verbouwing, inbreiding, herinrichting
Het Allard Pierson Museum en Bijzondere Collecties zijn begin 2019 samengegaan onder één naam: Allard Pierson. Eén organisatie betekent ook één gebouw en één entree. In april 2019 zijn we daarom gestart met een verbouwing, inbreiding en herinrichting. Hiermee creëert het museum én kennisinstituut voor de erfgoedcollecties van de Universiteit van Amsterdam meer ruimte voor presentaties en publiek.
In onze vernieuwde en dynamische collectieopstelling Van Nijl tot Amstel vertellen wij een verhaal van 10.000 jaar cultuurgeschiedenis, van het Oude Egypte tot Amsterdam. Wij bieden onze bezoekers een tijdreis aan langs een representatieve keuze van objecten, verbonden aan regio’s, tijdvakken en vier telkens terugkerende thema’s: religie, macht, mobiliteit & handel, en dagelijks leven & dood.
Naast deze tijdvakpresentaties bieden we diverse grotere en kleinere kabinetten aan met speciale collectiepresentaties die meer diepgang mogelijk maken. Zo hebben we een verzamelaarskabinet, met aandacht voor de totstandkoming van onze collectie, en een speciaal Grieks, Etruskisch, Hellenistisch en een Romeins kabinet. Maar we hebben ook een kabinet voor Koptisch textiel, Middeleeuwse handschriften en de geschiedenis van het schrift. De Egyptische collectie van het Allard Pierson verdient ook een groot kabinet waar we de prachtige en bijzondere voorwerpen uit het Oude Egypte aan onze bezoekers kunnen presenteren. Dit Egyptekabinet heeft twee thema’s: Tempels en goden en Reis door de onderwereld.
De mummie en kisten willen we laten zien in Reis door de onderwereld. Hier voeren de dood en het leven in het hiernamaals de boventoon. Het Oud-Egyptsche hiernamaals was evenwel ook een afspiegeling van het dagelijks leven: we zien in de grafgiften modellen van bierbouwerijen, bakkerijen, van huishoudens en van scheepsmodellen. Voor elke dag kreeg men een klein beeldje van een helper of sjawabti mee. De rijk gedecoreerde mummiekisten laten alle aspecten van het dodenritueel en het mummificatieproces zien.
"Het Oude Egypte is een grote hobby van mij. In Luxor (Egypte) kun je de mummie van Toetanchamon zien maar in het Allard Pierson in ons eigen Amsterdam is ook een mummie! Ik draag graag bij aan de aanschaf van de klimaatvitrine zodat iedereen deze mummie kan zien in het nieuwe Egyptekabinet."
Tom Voûte Allardzn, Senator van het Allard Pierson
Waar komt mijn donatie terecht?
Alle donaties die binnenkomen via het crowdfundingplatform steunuva.nl komen terecht bij het Amsterdams Universiteitsfonds, alvorens het opgehaalde bedrag gealloceerd wordt aan het daarvoor bestemde fonds. De opbrengsten van het project 'Geef de mummie een ereplaats!' komen volledig ten goede aan de aanschaf van een klimaatvitirine voor het Egyptekabinet van het Allard Pierson.
Is mijn gift aan het Amsterdams Universiteitsfonds fiscaal aftrekbaar?
Ja. De stichting Amsterdams Universiteitsfonds is een erkend goed doel en door de belastingdienst aangemerkt als ANBI. Donaties zijn aftrekbaar van de inkomsten- of vennootschapsbelasting. Dat geldt ook voor giften via crowdfunding. Klik hier voor meer informatie.
Wat is het Allard Pierson?
Het Allard Pierson beheert en presenteert de erfgoedcollecties van de Universiteit van Amsterdam. De collecties bestrijken tienduizend jaar cultuurgeschiedenis en variëren van Egyptische mummies, Grieks aardewerk, Middeleeuwse manuscripten en zeventiende-eeuwse kaarten tot de recent verworven strips van Peter van Straaten en de archieven van Arnon Grunberg en Irma Boom.
De oorsprong van de omvangrijke erfgoedverzameling van de UvA ligt bij de eerste stadsbibliotheek van Amsterdam. In de zeventiende eeuw werd deze bibliotheek onderdeel van het Athenaeum Illustre, de voorloper van de huidige universiteit.
Kan ik het Allard Pierson bezoeken?
Vanaf 1 juni 2020 mogen musea in Nederland hun deuren weer openen voor het publiek. Het Allard Pierson heeft maatregelen getroffen om een veilig bezoek mogelijk te maken. Boek online je ticket voor een datum en tijdslot, klik hier.